ciemna czekolada wzrok
Zdrowe oczy

Ciemna czekolada na lepszy wzrok

Przez dnia 25/01/2016

Mamy dobrą wiadomość dla fanów słodkości. Czekolada poza tym, że jest niesamowicie smaczna i poprawia nastrój, stanowi najzdrowszy ze smakołyków, a to za sprawą swojego korzystnego wpływu na zdrowie człowieka. Dzięki jej dobroczynnym właściwościom, również nasze oczy pozostają w dobrej kondycji.

Mowa oczywiście o ciemnej czekoladzie z wysoką zawartością kakao bogatego we flawonole. W czekoladzie mlecznej zawartość tego odżywczego składnika jest zdecydowanie mniejsza. Wszystko dzieje się za sprawą ziaren owoców kakaowca. To one stanowią bogate źródło flawonoli, które poprawiają obieg krwi w organiźmie. Wpływają tym samym na prawidłowy przepływ krwi do siatkówki oka. W momencie kiedy przepływ ten zostaje zakłócony, dochodzi do niedokrwienia i obrzęków. Wiąże się to z nieodwracalnym uszkodzeniem siatkówki oka, które wpływa na znaczne pogorszenie widzenia. Flawonoidy odpowiedzialne są również za wzmocnienie naczyń włosowatych, które odżywiają siatkówkę oka.

Gorzka czekolada jest również bogatym źródłem antyoksydantów. Ich obecność w naszym organizmie jest szczególnie ważna, gdy walczymy ze stanem zapalnym oka lub kiedy nasz wzrok jest osłabiony i przemęczony, głównie za sprawą nadmiernej eksploatacji. To reakcja organizmu na długie przesiadywanie przed komputerem, ekranem telewizora czy wielogodzinne prowadzenie samochodu. Niedobór antyoksydantów może powodować pogorszenie ostrości widzenia, co w konsekwencji będzie prowadzić do trwałego uszczerbku narządu wzroku.

Antyoksydanty neutralizują nadmiar wolnych rodników wywołujących stan zapalny naczyń włosowatych oka, doprowadzając tym samym do ich uszkodzenia. Mogą powodować również zakrzepy oraz skurcze naczyń siatkówki oka. W przypadku braku barier antyoksydacyjnych może dojść do uszkodzenia fotoreceptorów siatkówki oka oraz do obrzęków rogówki. U osób starszych zwiększona aktywność wolnych rodników może skutkować pojawieniem się jaskry, zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej.

Pamiętajmy, że im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym większa ilość antyoksydantów. Mówi się, że czekolada jest wartościowa dopiero wówczas, gdy posiada min. 70% zawartości kakao. Warto, więc przekonać się do czekolady w jej czystej postaci, żeby korzystać z jej zdrowotnych właściwości. Przed dokonaniem zakupu przeczytajmy dokładnie skład, gdyż rynek pełen jest wyrobów czekoladopodobnych. A jak rozpoznać czy czekolada jest świeża? O jej dobrej jakości świadczy odgłos trzaskania przy przełamywaniu oraz błyszcząca powierzchnia pozbawiona nalotów i nierówności.

Pozostałe właściwości ciemnej czekolady:

  • opóźnia procesy starzenia skóry
  • wpływa pozytywnie na pamięć
  • zmniejsza ryzyko chorób serca
  • obniża poziom cholesterolu
  • chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV
  • wspomaga procesy umysłowe
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy
  • sprzyja wydzielaniu „endorfin” nazywanych hormonami szczęścia.
TAGI
POWIĄZANE WPISY

ZOSTAW KOMENTARZ

Szukaj
Facebook
PRZEJDŹ DO SKLEPU